Det var ingen direkt fokus på att fotografera fåglar under safariturerna men det finns ca 2600 arter i Afrika så en och annan fastnade ändå på bild. Några har redan varit med i tidigare inlägg såsom marabustork, örn och oxhackare bland dom större djuren och fler kommer här.
En av dom första och definitivt största vi såg var en struts som är världens största fågel och kan väga upp mot 150 kg, men hjärnan vägen bara 40 g… Kan inte flyga men springer snabbare än en häst och förmodligen sparkar den hårdare också då den t.o.m kan döda ett lejon med en spark!
Inte fullt lika stor som föregående fågel är Ibisstorken men till skillnad mot strutsens förkrympta vingar har den ett vingspann på över 1,5 meter.
Svarthuvad häger är en afrikansk fågel som inte finns i Europa, annars finns olika arter av hägrar nästan överallt på jorden.
Rödnäbbstoko, finns både sydlig och nordlig men törs inte säga vilka det här är. Hör till familjen näshornsfåglar.
Det finns flera underarter av kungsfiskare men har googlat fram att det här är Gråhuvad kungsfiskare som i huvudsak finns i Afrika.
Samma fågel som ovan, den svarta i förgrunden vet jag inte vad det är…
Den här satt i en buske på savannen men jag har inte lyckats hitta nåt namn på så om någon vet så skriv gärna en kommentar!
Edit: Har fått tips om att det kan vara white-browed coucal eller vitbrynad sporrgök på svenska vilket kan stämma med bilder jag googlat på.
Det finns två sorters Krontrana, grå och svart. Det här ser ut att vara en grå som vi såg ganska många av fast dom sägs vara starkt hotade och har minskat kraftigt.
Sekreterarfågel som faktiskt är en rovfågel som jagar på marken genom att springa ifatt smådjur, ormar, ödlor och stampa ihjäl dom. Världens högsta rovfågel som är 120 cm hög och har ett vingspann på 2 meter.
Det finns många olika sorters gamar men gissar att det här är vitryggig gam som är den mest spridda och vanligaste i Afrika. Har ett vingspann på upp till 218 cm!
En av dom rovfåglar vi såg, nån sorts falk tror jag…
Egyptian goose eller Nilgås, finns i större delen av Afrika men har även inplanterats i några länder i Europa och sprider sig alltmer och kan även ses i Sverige.
Blåkindad glansstare.som är vanlig i Afrika och delas upp i fyra underarter. Vacker med sin blå metallglänsande fjäderdräkt, 19 cm lång.
Trefärgad eller brunbukig glansstare, finns även uppfödare i Sverige som håller dom son burfåglar och dom klarar t.o.m vinterklimat.
Violet Backed starling eller Ametiststare som den heter på svenska. Fantastisk färg på hanens lila dräkt medan honan är brun och vitspräcklig.
Jag är inte helt säker men tror den större här kan vara ametiststarens hona. Dom små blå är rödkindad fjärilsfink som lever i par och är stannfågel i Afrika.
Fåglar av familjen Vävare hör till världens mest talrika fåglar. Namnet kommer utav att dom väver sina bon av gräs, kvistar mm.
Antar att det här också är en typ av vävare som påbörjat ett bobygge. De är besläktade med finkar vilket syns på den konformade näbben här.
På lodgen där vi bodde matades småfåglarna där några av dom här är fotade, möjligen kan det här vara en rödnäbbad amarant?
Också på matplatsen vid lodgen, okänd art… och där får det räcka med fåglar från Afrika.